Produkty

Ogórek gruntowy

Ogórek gruntowy

Ogórek to gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Jest uprawiany we wszystkich strefach klimatycznych. Owoce ogórka to wydłużone jagody, o różnej wielkości, o skorce pokrytej brodawkami lub gładkiej. Mają barwę od ciemnozielonej do żółtej.

Ogórki gruntowe są uprawiane tradycyjnie, natomiast szklarniowe w specjalnych szklarniach. Szklarniowe odmiany są znacznie większe i mają gładszą skórkę. Bardzo często wykorzystuje się je do sałatek i jedzenia na surowo. Gruntowe natomiast są znacznie mniejsze, mają chropowatą skórkę i zazwyczaj wykorzystuje się je do robienia przetworów, takich jak np. ogórki konserwowe lub kiszone (o przetworach więcej znajdziesz w darmowym ebooku dostępnym tutaj).

Zobacz artykuł: Ogórki gruntowe, mon amour!

Fot.123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
13.0 0.7 0.1 2.9
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >