Produkty

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone to ogórki gruntowe złożone w beczce lub słoju z dodatkiem łodyg kopru, chrzanu i czosnku w zalewie, gdzie podlegają fermentacji mlekowej. Są bardzo popularne w Europie Centralnej i Wschodniej.

Aby wzbogacić smak ogórków można dodawać do słoików lub beczki liście laurowe, ziarna gorczycy, liście wiśni, porzeczki czarnej, winorośli i dębu.

Kiszone ogórki są często podawane do obiadu, jako składnik sałatki, surówki lub farszu. Często są stosowane jako zakąska do wódki i śledzia lub jako dodatek do kanapek. Są podstawowym składnikiem zupy ogórkowej.

Zobacz artykuł: Kiszonki dla zdrowia!

Zobacz przepisy z ogórkami kiszonymi!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
11.0 1.0 0.1 1.9
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >