Produkty

Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy to olej roślinny wytwarzany z nasion słonecznika. Technologię wytwarzania tego oleju opracowano już w 1716 roku. Jest źródłem witaminy E, wspierającej układ odpornościowy. Jest zalecany osobom starającym się o dziecko.

Pomimo, że olej słonecznikowy ma wysoką temperaturę palenia, nie jest zalecane używanie go do smażenia, ze względu na tłuszcze wielonienasycone Omega-6, które sprzyjają rozwojowi raka piersi u kobiet oraz raka prostaty u mężczyzn.

Dzięki swojemu delikatnemu smakowi jest idealny do sałatek, surówek i sosów.

Zobacz artykuł: 10 największych bomb kalorycznych świata!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
884.0 0.0 100.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >