Produkty
Olej słonecznikowy to olej roślinny wytwarzany z nasion słonecznika. Technologię wytwarzania tego oleju opracowano już w 1716 roku. Jest źródłem witaminy E, wspierającej układ odpornościowy. Jest zalecany osobom starającym się o dziecko.
Pomimo, że olej słonecznikowy ma wysoką temperaturę palenia, nie jest zalecane używanie go do smażenia, ze względu na tłuszcze wielonienasycone Omega-6, które sprzyjają rozwojowi raka piersi u kobiet oraz raka prostaty u mężczyzn.
Dzięki swojemu delikatnemu smakowi jest idealny do sałatek, surówek i sosów.
Zobacz artykuł: 10 największych bomb kalorycznych świata!
Fot. 123RF.COM/PICSEL
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
884.0 | 0.0 | 100.0 | 0.0 |
Na skróty