Produkty

Oliwki

Oliwki

Oliwka to gatunek drzewa należącego do rodziny oliwkowatych. Uprawiana jest w rejonie Morza Śródziemnego oraz na Wyspach Kanaryjskich, Krymie, Kaukazie, w Afryce, Indiach, Japonii, Kalifornii, Bermudach i Jamajce.

Oliwki to zwyczajowa nazwa owoców drzewa oliwnego. Są nieduże, maja owalny kształt - kolor od zielonego, poprzez fioletowy do czarnego. Miąższ oliwki oraz pestka zawierają bardzo dużo tłuszczu, bo aż od 25 do 60 proc.

Oliwki bardzo chętnie stosuje się do produkcji oliwy z oliwek oraz jako składnik potraw. Oliwki można spożywać samodzielnie (uwaga na znajdujące się w środku pestki!) lub dodawać do różnych dań. W sklepach dosępne są także oliwki pozbawione pestek, z różnymi nadzieniami.

Wspaniale smakują w sałatkach i sosach, dobrze się komponują z mięsami, a nawet rybami. Można z nich zrobić pyszną pastę, którą można smarować pieczywo.

Zobacz artykuł: Złoto w płynie!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
125.0 1.4 12.7 4.1
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >