Produkty

Oliwki czarne

Oliwki czarne

Oliwki to owoce drzewa oliwnego uprawianego w rejonach Morza Śródziemnego, Kalifornii, Japonii, na Kaukazie, Wyspach Kanaryjskich oraz Krymie.

Oliwki przed dojrzeniem mają barwę zielonoszarą. Po dojrzeniu, w zależności od odmiany i nasłonecznienia, mają kolor zielonkawy, fioletowoczarny albo czarny.

Pestka oraz miąższ owocu zawierają w sobie bardzo dużo tłuszczu - od 25 do około 60 proc.

Świeża oliwka jest bardzo mięsista i ma lekki gorzko-słony smak. Oliwki, które są świeżo zebrane nie charakteryzują się trwałością, dlatego bardzo chętnie się je marynuje lub dryluje i nadziewa.

Czarne oliwki są wspaniałym dodatkiem do sałatki greckiej - świetnie się komponują z pomidorem, cebulą i ogórkiem.

Zobacz artykuł: Jak to robią w Grecji?

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
105.0 0.9 13.2 6.1
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >