Produkty

Oregano

Oregano

Lebiodka pospolita, to gatunek rośliny należącej do rodziny jasnotowatych. Popularnie nazywa się ją nazwami oregano lub turecki majeranek. Jest uprawiana na terenach Afryki Północnej, Europy i Azji.

Oregano ma bardzo przyjemny, ziołowy posmak, który przywodzi na myśl majeranek. Jest jednak od niego dużo bardziej aromatyczne.

Oregano ma właściwości antyseptyczne. Wpływa pozytywnie na żołądek, jelita oraz na układu oddechowy. Pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, dodatkowo jest wiatropędne, łagodzi rany i podrażnienia skóry.

Polecana jest osobom cierpiącym na wrzody żołądkowe i choroby ze strony wątroby.

Oregano jest bardzo chętnie używane w kuchni ze względu na swój niezwykły aromat. Najchętniej stosowane jest w Grecji i Turcji. Świetnie pasuje do pomidorów, oliwek i ogórków. Wzbogaca smak baraniny i jagnięciny. Chętnie stosuje się ja do aromatyzowania wódek i likierów.

Zobacz artykuł: Zielona kuchnia!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >