Produkty

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie

Orzech włoski to owoce drzewa należącego do rodziny orzechowatych. Występuje na terenach Europy i Azji. W smaku są zazwyczaj delikatne i słodkie, zdarzają się jednak odmiany o bardziej gorzkim posmaku. Łupiny są twarde, można je zdjąć za pomocą dziadka do orzechów. Orzech posiada skórkę, która ma gorzki smak, jeśli orzech jest świeży - dobrze jest sie jej pozbyć.

Orzechy włoskie można jeść na surowo lub dodawać do ciast, deserów, sałatek, mięs, a nawet zup. Można je wysuszyć i dłużej się cieszyć ich smakiem. Stanowią dobry dodatek do różnego rodzaju nalewek.

Zobacz artykuł: Orzechy na pamięć!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
645.0 16.0 60.3 18.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >