Produkty
Orzech włoski to owoce drzewa należącego do rodziny orzechowatych. Występuje na terenach Europy i Azji. W smaku są zazwyczaj delikatne i słodkie, zdarzają się jednak odmiany o bardziej gorzkim posmaku. Łupiny są twarde, można je zdjąć za pomocą dziadka do orzechów. Orzech posiada skórkę, która ma gorzki smak, jeśli orzech jest świeży - dobrze jest sie jej pozbyć.
Orzechy włoskie można jeść na surowo lub dodawać do ciast, deserów, sałatek, mięs, a nawet zup. Można je wysuszyć i dłużej się cieszyć ich smakiem. Stanowią dobry dodatek do różnego rodzaju nalewek.
Zobacz artykuł: Orzechy na pamięć!
Fot. 123RF.COM/PICSEL
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
645.0 | 16.0 | 60.3 | 18.0 |
Na skróty