Produkty

Orzeszki piniowe

Orzeszki piniowe

Orzeszki piniowe to nasiona iglastej sosny, która jest uprawiana na terenach Hiszpanii, Grecji, we Włoszech i na Cyprze.

Mają bardzo charakterystyczny aromatyczny, leśny zapach, przywodzący na myśl drzewa iglaste. Są doskonałym źródłem witaminy B, magnezu, potasu i cynku. Mają duża zawartość białka, dlatego chętnie stosowane są w diecie wegetariańskiej.

Można je spożywać na surowo, dodawać do sałatek, mięs i deserów. Orzeszki piniowe są podstawowym składnikiem pesto popularnego we Włoszech.

Zobacz artykuł: Nie każdy orzech jest orzechem!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
673.0 16.7 68.4 13.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >