Produkty

Panga

Panga

Sum rekini to gatunek słodkowodnej ryby. W Polsce funkcjonuje pod nazwą panga. Jest rybą poławianą lub hodowlaną. Występuje w dorzeczu Mekong, najczęściej można ją spotkać w rejonach Wietnamu, Kambodży i Tajlandii.

Panga charakteryzuje się niską zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz kwasów omega-3. Najczęściej jest sprzedawana jako ryba hodowlana, przez co nie jest zalecane jej zbyt często spożywanie, ze względu na paszę z zawartością hormonów, jaką im się podaje. Kobiety w ciąży oraz małe dzieci nie powinny spożywać jej w ogóle.

Zobacz artykuł: Uwaga na ryby!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
81.0 17.5 1.2 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >