Produkty

Papaja kandyzowana

Papaja kandyzowana

Papaja jest owocem tropikalnym, powszechnie spożywanym w wielu rejonach świata - głównie w Stanach Zjednoczonych, Indiach i na Filipinach.

Papaja jest dobrym źródłem witaminy C, potasu, magnezu, błonnika i karotenu. Ma właściwości przeciwzapalne oraz pomaga zmniejszyć dolegliwości związane z zespołem jelita nadwrażliwego. Ten egzotyczny owoc wpływa pozytywnie na procesy trawienia, przede wszystkim dzięki enzymom w nim zawartym. Pomaga w trawieniu białka, tłuszczu i skrobi.

Kandyzowana papaja jest świetnym dodatkiem do ciast, deserów i sałatek. Można ją również w tej formie dodawać do jogurtu. Należy pamiętać, że zawiera więcej kalorii i ma wyższe IG niż świeży owoc papai.

Zobacz artykuł: Papaja, eliksirem zdrowia?

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
350.0 0.0 0.5 86.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >