Produkty

Papryka

Papryka

Papryka to rodzaj rośliny z rodziny psiankowatych. Pochodzi z terenów Ameryki Południowej i Centralnej, obecnie uprawiana jest na całym świecie, również w Polsce.

Właściwości odżywcze papryki są zależne od koloru samego warzywa. Czerwona papryka jest bogatym źródłem karotenu oraz witaminy C. Zielona papryka, jako najmniej kaloryczna ze wszystkich odmian papryk, zalecana jest osobom odchudzającym się, dodatkowo jest bogatym źródłem kwasu foliowego oraz witaminy E. Żółta i pomarańczowa papryka są doskonałym źródłem luteiny i witaminy A. Niezależnie od koloru, papryki zawierają sporo wapnia, potasu, żelaza, magnezu i miedzi.

Paprykę można spożywać na surowo, jako dodatek do kanapek, przekąsek, sałatek albo koreczków. Bardzo dobrze się spisuje zapiekana i grillowana. Stanowi pyszny dodatek do zup i mięs.

Ze względu na kształt paprykę można faszerować mięsem, ryżem albo kaszą.

Zobacz artykuł: Ostro w kuchni!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >