Produkty
Papryka cayenne to bardzo ostra papryka roczna, bliska krewna meksykańskiej papryczki jalapeño. Jest jedną z odmian zaliczanych do ostrych papryk chili. Po sproszkowaniu służy w kuchni jako pieprz cayenne.
Ta papryka ma ostry, rozgrzewający smak, który świetnie się komponuje z mięsami. Można ją dodawać również do makaronów i sosów. Sproszkowaną paprykę cayenne można dodawać również do gorącej czekolady i do niektórych wyrobów cukierniczych.
Papryka cayenne zawiera sporą ilość kapsaicyny, która ma właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Częste dodawanie ostrej papryczki do potraw może przyspieszyć przemianę materii oraz obniżyć poziom cholesterolu.
Sproszkowana papryka cayenne jest często stosowana w medycynie naturalnej do leczenia wielu dolegliwości - przede wszystkim gastrycznych, ale również układu krążenia i bólów reumatycznych.
Zobacz artykuł: Ostro w kuchni!
Fot. 123RF.COM/PICSEL
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Na skróty