Produkty

Parówki

Parówki

Parówka to wyrób wędliniarski, który jest bardzo drobno mielony i formowany w cienkie kiełbaski.

W podstawowy skład parówek wchodzi mięso, przeważnie wieprzowe, tłuszcz i przyprawy. Dodatkowo do parówek dodawane jest mięso oddzielone mechanicznie wieprzowe (MOM) lub drobiowe (MDOM). W skład MOM oraz MDOM wchodzą często tkanki mięśniowe, łączne, kostne oraz chrząstki. Mają niską wartość zdrowotną, zawierają dużo tłuszczu.

Parówki są bardzo chętnie spożywane przez dzieci. Można z nich zrobić wiele ciekawych potraw - najbardziej znanym daniem jest hot dog, czyli zapiekana parówka z dodatkami takimi jak ketchup i musztarda w bułce.

Zobacz artykuł: 10 najwiekszych bomb kalorycznych świata!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >