Produkty
Bambus to rodzaj rośliny o drewnianych łodygach, należący do rodziny wiechlinowatych. Występuje na tropikalnych i subtropikalnych terenach Azji. Pędy bambusa są jadalną częścią rośliny, charakteryzujące się kremowobiałym kolorem oraz łykowatą strukturą. Młode pędy bambusa są miękkie w środku, nieco później stają się twardsze z wyczuwalną, włóknistą strukturą.
Pędy bambusa są bogatym źródłem białka, błonnika i fitosteroli. Regularne ich spożywanie pomoże obniżyć ciśnienie oraz pomoże wzmocnić odporność. Dodatkowo mogą pobudzić ruchy perystaltyczne jelit i pomóc organizmowi wydalić nadmierną ilość tłuszczu.
Najczęściej pędy bambusa są sprzedawane w zalewie. Do spożywania nadają się tylko młode pędy, które można nabyć w wielu sklepach. Pędy bambusa są podstawą kuchni orientalnej. Dodatkowo można je dodawać do sałatek, zup i sosów. Idealnie pasują do ryżu, makaronów, a nawet pierogów.
Zobacz artykuł: Azjatycki grill!
Fot. 123RF.COM/PICSEL
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
20.0 | 1.0 | 0.0 | 2.3 |
Na skróty