Produkty

Pędy bambusa

Pędy bambusa

Bambus to rodzaj rośliny o drewnianych łodygach, należący do rodziny wiechlinowatych. Występuje na tropikalnych i subtropikalnych terenach Azji. Pędy bambusa są jadalną częścią rośliny, charakteryzujące się kremowobiałym kolorem oraz łykowatą strukturą. Młode pędy bambusa są miękkie w środku, nieco później stają się twardsze z wyczuwalną, włóknistą strukturą.

Pędy bambusa są bogatym źródłem białka, błonnika i fitosteroli. Regularne ich spożywanie pomoże obniżyć ciśnienie oraz pomoże wzmocnić odporność. Dodatkowo mogą pobudzić ruchy perystaltyczne jelit i pomóc organizmowi wydalić nadmierną ilość tłuszczu.

Najczęściej pędy bambusa są sprzedawane w zalewie. Do spożywania nadają się tylko młode pędy, które można nabyć w wielu sklepach. Pędy bambusa są podstawą kuchni orientalnej. Dodatkowo można je dodawać do sałatek, zup i sosów. Idealnie pasują do ryżu, makaronów, a nawet pierogów.

Zobacz artykuł: Azjatycki grill!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
20.0 1.0 0.0 2.3
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >