Produkty

Pesto

Pesto

Pesto alla genovese to pyszny zielony sos pochodzący z rejonu Genui, we Włoszech. Jego głównym składnikiem jest bazylia. W tradycyjny sposób jest wyrabiany w marmurowych moździerzach. Do bazylii dodawana jest oliwa, parmezan, orzeszki piniowe oraz sól. Wszystkie składniki są ze sobą ucierane na gładką masę.

Tak przyrządzony sos można używać jako dodatek do chleba, makaronów, sera i mięs. Stosuje się go na zimno, ponieważ podgrzany nabiera gorzkiego posmaku.

We Włoszech można go nabyć w postaci świeżej, sprzedawany na wagę lub w słoiczkach.

Przeciwieństwem kolorystycznym do pesto z Geniu, jest pesto z Sycylii, gdzie głównym składnikiem są pomidory suszone na słońcu. Pasta sycylijska stanowi przeważnie dodatek do pizzy lub makaronu. Pesto z Genui było bardzo chętnie stosowane przez marynarzy, ponieważ przeciwdziała szkorbutowi.

Obecnie często można się spotkać z pomysłami na pesto z pietruszki, pesto brokułowe czy bazyliowe.

Zobacz artykuł: Jedziemy do Włoch!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
340.0 3.7 34.6 6.3
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >