Produkty

Pieprz cayenne

Pieprz cayenne

Pieprz cayenne jest pieprzem, który pozyskuje się z suszonych nasion i strąków bardzo ostrej papryczki cayenne. Ma bardzo intensywny aromat oraz ostry i gryzący smak. Używanie pieprzu cayenne wymaga ostrożności, ponieważ nawet nieduża ilość może nadać potrawie bardzo intensywny smak.

Pieprz cayenne jest bardzo chętnie używany, ze względu na ostrzejszy smak niż zwykły pieprz. Można go dodawać do zup, sałatek, mięs i zapiekanek. Świetnie się komponuje z owocami morza, rybami, a w szczególności z łososiem.

Pieprz cayenne jest bardzo chętnie używany jako wzmacniacz smaku w wielu produktach spożywczych, takich jak różne sosy, a nawet do czekolady. Bardzo często jest stosowany jako dodatek do curry.

Zobacz artykuł: Ostro w kuchni!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >