Produkty
Pietruszka to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje w wielu rejonach świata, w tym w Polsce. Pietruszka ma jadalny korzeń oraz natkę.
Korzeń pietruszki ma zazwyczaj barwę białą, o bardzo twardym i zwartym miąższu. Liście pietruszki są duże, o ząbkowanej krawędzi. I korzeń, i liście pietruszki maja bardzo intensywny smak oraz aromat, dzięki czemu bardzo chętnie są stosowane jako dodatek do potraw.
Korzeń pietruszki można dodawać do zup, mięs, sałatek i zapiekanek. Liście pietruszki są wspaniałym dodatkiem do past, zup, kremów lub jako ozdoba talerza.
Pietruszka zawiera bardzo dużo prowitaminy A, żelaza i witaminy C. Regularne spożywanie pietruszki pozytywnie wpływa na zmniejszenie napięcia mięśni i usprawnienie układu trawiennego. Dobrze wpływa na układ moczowy, dodatkowo ma działania antyseptyczne, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego.
Jest jednym z warzyw wchodzących w skład włoszczyzny.
Zobacz artykuł: Zielona kuchnia!
Fot. 123RF.COM/PICSEL
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
38.0 | 2.6 | 0.8 | 10.5 |
Na skróty