Produkty

Pigwa

Pigwa

Pigwa to gatunek rośliny z rodziny różowatych. Pochodzi z terenów Azji, obecnie uprawiana w wielu rejonach świata, w tym w Polsce. Owoce pigwy mają kształt i wygląd jabłka, skórka ma kolor żółty. W środku owocu znajdują się pestki. Miąższ pigwy jest twardy, o mocno cierpkim smaku.

Pigwa jest źródłem potasu, żelaza, magnezu, wapnia, witaminy C, ryboflawiny, witaminy B6, A, PP, B1 i B5.

Dzięki dużej zawartości witaminy C pigwa jest często nazywana polską cytryną. Wzmacnia odporność, regeneruje wątrobę, przeciwdziała wymiotom, biegunce i wzdęciom. Regularne spożywanie pomoże obniżyć poziom cholesterolu i cukru.

Pigwę można jeść na surowo, można ją również wykorzystać do ciast i deserów. Bardzo dobrze się sprawdza w konfiturach oraz nalewkach. W Hiszpanii bardzo popularnym przysmakiem jest Dulce de Membrillo, czyli galaretka z pigwy.

Zobacz artykuł: Pigwa, postrach wirusów!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
57.0 0.4 0.1 15.3
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >