Produkty

Piwo

Piwo

Piwo to najstarszy i najczęściej spożywany przez ludzi napój alkoholowy. W znaczeniu ogólnym jest to napój otrzymywany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. Pod nazwą piwo można również rozumieć napój alkoholowy z dodatkiem dwutlenku węgla, który otrzymuje się dzięki fermentacji wody, słodu i chmielu, przy użyciu drożdży.

Najczęściej do wyrobu piwa stosuje się jęczmień, chmiel, wodę, drożdże i inne zboża, takie jak kukurydza, owies, pszenica, proso, sorgo i ryż. Piwo w zależności od dodatków może mieć jasny (od słomkowego do ciemnozłotego) lub ciemny (od bursztynowego do czerwonoczarnego) kolor.

Piwa, które nie są filtrowane mają dużo lepszy smak, niż filtrowane, jednak maja one niższą trwałość.

Piwo powinno być podawane w specjalnych kuflach, które nie są rozszerzone ku górze. Kufel zaokrąglony na brzegach pomoże zachować aromat piwa oraz utrzyma piankę. Nie powinno się pić piwa przez słomkę lub z plastikowego kubka, ponieważ przyspiesza to proces wydzielania się dwutlenku węgla. Pianka w piwie ma właściwości ochronne dla całego piwa - pomaga zachować aromat oraz sprawia, że piwo w dalszym ciągu jest mocno gazowane.

Piwo powinno być podawane schłodzone w oszronionym kuflu. Nie powinno się wrzucać do niego kostek lodu ponieważ spowoduje to utratę smaku. Piwo powinno być w niskiej temperaturze, jednak powyżej 5 stopni. Zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura spowoduje utratę walorów smakowych i zapachowych.

Piwo jest bardzo chętnie spożywane jako napój do słonych przekąsek. Można go jednak używać również do przygotowywania marynat do mięs lub jako dodatek do niektórych wypieków.

Zobacz artykuł: Gdzie po piwo?

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
49.0 0.5 0.0 3.8
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >