Produkty

Płatki owsiane

Płatki owsiane

Płatki owsiane to płatki, które są produkowane w owsa siewnego. Wyróżnia się trzy klasy płatków:

- Płatki zwykłe, czyli płatki, które przez spożyciem muszą być ugotowane.

- Płatki owsiane górskie, czyli płatki, które cechują się większym przetworzeniem, aby były gotowe do spożycia wystarczy je zagotować.

- Płatki owsiane błyskawiczne, czyli płatki gotowe do spożycia, bez uprzedniego gotowania ani przygotowywania.

Płatki owsiane są źródłem błonnika, lignin, witamin z grupy B, witaminy E, cynku, żelaza i wapnia. Dodatkowo są bogate w antyoksydanty, które chronią przez rozwojem nowotworów.

Regularne spożywanie płatków owsianych pomoże w profilaktyce miażdżycy oraz depresji. Sportowcy bardzo chętnie spożywają płatki owsiane, ponieważ przez długi okres po spożyciu jest się sytym i ma się dużo energii.

Zobacz artykuł: Odczarować owsiankę!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
366.0 11.9 7.2 69.3
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >