Produkty

Pomarańcza

Pomarańcza

Pomarańcze to owoce cytrusowe, pochodzące z Chin i wschodniej Azji. Charakteryzują się pomarańczową skórką i włóknistym, słodkim miąższem. Owoce pomarańczy zawierają bardzo dużo witaminy C, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Są bogate w błonnik, dodatkowo mają właściwości antybakteryjne i odprężające.

Pomarańcze bardzo chętnie są stosowane w kuchni - wykorzystuje się ich skórkę oraz miąższ, najczęściej do ciast, deserów i lodów. Są doskonałym dodatkiem do sałatek owocowych. mogą być też traktowane jako zdrowa przekąska.

Przed wykorzystaniem skórki pomarańczy należy ją bardzo dokładnie umyć szczoteczką pod gorąca wodą.

Zobacz artykuł: Sezon na pomarańcze!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
44.0 0.9 0.2 11.3
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >