Produkty

Pomidor

Pomidor

Pomidor to gatunek rośliny z rodziny psiankowatych. Pochodzi z rejonów Ameryki Południowej, obecnie uprawiany na całym świecie, w tym w Polsce. Pomidor, to nazwa zwyczajowa dla owoców. Owoce to soczyste jagody o pięknym, czerwonym kolorze. Kształt może być okrągły, lub bardziej wydłużony - zależy to od odmiany. Odmiany o maksymalnie 3-4 cm średnicy są zaliczane do pomidorków koktajlowych.

Można je jeść jako przekąskę lub dodawać do kanapek, tostów, sałatek, mięs ryb i zapiekanek. Pomidory są podstawowym składnikiem ketchupu oraz past pomidorowych, które dodaje się do spaghetti i lasagnii.

Zobacz artykuł: Pomidorowe lekarstwo na raka?

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
15.0 0.9 0.2 3.6
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >