Produkty

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe

Pomidory koktajlowe są dużo mniejszą odmianą tradycyjnych pomidorów. Mają ok. 3-4 cm średnicy. Można je uprawiać w doniczce lub na balkonie, przez co mogą stanowić ozdobę, ze względu na różnorodność kolorów. Najpowszechniejszym kolorem pomidorków koktajlowych jest czerwień, ale istnieją również odmiany pomarańczowe, żółte, purpurowe i czarne.

Pomidory koktajlowe są bogate w witaminy C, E, PP, K oraz w żelazo, potas, miedź, wapń, mangan i kobalt.

Są idealne do sałatek, surówek, mięs i ryb. Można je jeść na surowo jako przekąskę, używać w formie ozdoby i grillować.

Zobacz artykuł: Czy pomidory mogą być lekiem na raka?

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
15.0 0.9 0.2 3.6
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >