Produkty
Pomidory koktajlowe są dużo mniejszą odmianą tradycyjnych pomidorów. Mają ok. 3-4 cm średnicy. Można je uprawiać w doniczce lub na balkonie, przez co mogą stanowić ozdobę, ze względu na różnorodność kolorów. Najpowszechniejszym kolorem pomidorków koktajlowych jest czerwień, ale istnieją również odmiany pomarańczowe, żółte, purpurowe i czarne.
Pomidory koktajlowe są bogate w witaminy C, E, PP, K oraz w żelazo, potas, miedź, wapń, mangan i kobalt.
Są idealne do sałatek, surówek, mięs i ryb. Można je jeść na surowo jako przekąskę, używać w formie ozdoby i grillować.
Zobacz artykuł: Czy pomidory mogą być lekiem na raka?
Fot. 123RF.COM/PICSEL
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
15.0 | 0.9 | 0.2 | 3.6 |
Na skróty