Produkty

Porzeczki czerwone

Porzeczki czerwone

Czerwona porzeczka, nazywana porzeczką zwyczajna lub pospolitą, jest jednym z najbardziej popularnych owoców występujących w Polsce. Czerwona porzeczka jest wspaniałym źródłem witaminy C, witamin PP i E, magnezu, potasu, miedzi, żelaza oraz wapnia.

Posiada okrągłe, czerwone owoce o bardzo intensywnym, kwaskowatym smaku. Czerwona porzeczka jest słodsza niż czarna odmiana.

W kuchni znajduje zastosowanie praktycznie wszędzie - jest idealna do sosów (zobacz przepis na krokiety z ketchupem porzeczkowym), surówek (zobacz przepis na surówkę z kapusty włoskiej i porzeczek), mięs (zobacz przepis na kaczkę w sosie porzeczkowym), ciast (zobacz przepis na ciasto z czerwona porzeczką), koktajli (zobacz przepis na koktajl z porzeczki) lub galaretek (zobacz przepis na galaretkę z czerwonej porzeczki). Czerwona porzeczka świetnie się nadaje do dżemów (zobacz przepis na dżem truskawkowo - porzeczkowy), żeli (zobacz przepis na żel porzeczkowy) lub do soków.

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
31.0 1.1 0.2 13.8
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >