Produkty

Powidła

Powidła

Powidła to przetwór owocowy, przeważnie robiony ze śliwek, ale podstawowym składnikiem mogą być również jabłka, gruszki i truskawki.

Powidła różnią się od dżemu i marmolady długością obróbki termicznej - owoce wrzucone na garnka są smażone, zazwyczaj przez kilka dni i z bardzo małą ilością cukru. Smażenie owoców powoduje odparowanie wody, co wpływa na dłuższy okres przydatności konfitury.

Powidła są mało słodkie, mniej zżelowane oraz bardziej mętne od zwykłego dżemu lub marmolady.

Można je jeść samodzielnie, dodawać do kanapek, tostów, ciast i deserów. Można dodawać do słodkich wyrobów cukierniczych, w celu zmniejszenia odczuwalności cukru.

Zobacz artykuł: Owocowe przysmaki na zimę!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >