Produkty
Poziomki to gatunek rośliny należący do rodziny różowatych. Funkcjonuje również pod nazwą czerwona jagoda lub poziomka. Uprawiana w wielu rejonach świata, w tym w Polsce. Owoce poziomki są dużo mniejsze od owoców truskawki i mają słodszy smak.
Poziomki są bogatym źródłem witaminy C, A, B1, B2, B6, E, H, PP, jak również wapnia, fosforu, kobaltu i żelaza. Mają właściwości moczopędne oraz wzmacniające organizm. Są stosowane przy problemach żołądkowych i biegunkach.
Poziomki z racji swojego słodkiego smaku są bardzo chętnie spożywane i używane w kuchni - przede wszystkim jako samodzielna przekąska, ale i jako dodatek do ciast i deserów. Bardzo chętnie wykonuje się z niej konfitury i kompoty.
Zobacz artykuł: Czy wiesz jak wybrać dobre truskawki?
Fot. 123RF.COM/PICSEL
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
33.0 | 0.8 | 0.5 | 8.3 |
Na skróty