Produkty

Poziomki

Poziomki

Poziomki to gatunek rośliny należący do rodziny różowatych. Funkcjonuje również pod nazwą czerwona jagoda lub poziomka. Uprawiana w wielu rejonach świata, w tym w Polsce. Owoce poziomki są dużo mniejsze od owoców truskawki i mają słodszy smak.

Poziomki są bogatym źródłem witaminy C, A, B1, B2, B6, E, H, PP, jak również wapnia, fosforu, kobaltu i żelaza. Mają właściwości moczopędne oraz wzmacniające organizm. Są stosowane przy problemach żołądkowych i biegunkach.

Poziomki z racji swojego słodkiego smaku są bardzo chętnie spożywane i używane w kuchni - przede wszystkim jako samodzielna przekąska, ale i jako dodatek do ciast i deserów. Bardzo chętnie wykonuje się z niej konfitury i kompoty.

Zobacz artykuł: Czy wiesz jak wybrać dobre truskawki?

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
33.0 0.8 0.5 8.3
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >