Produkty
Przecier pomidorowy to koncentrat powyskiwany z pomidorów, pozbawiony wody oraz poddany pasteryzacji w celu utrwalenia go i przedłużenia jego daty ważności.
Powstaje niemal z samych pomidorów, jednak często do gotowych koncentratów dodawane są aromaty i inne warzywa. Przeciery pomidorowe pomimo przetworzenia i obróbki termicznej są bogate w likopen oraz potas.
Bardzo chętnie są stosowane w kuchni do różnych potraw. Po lekkim rozcieńczeniu z wodą można je dodawać do sosów, zup, mięs, a nawet ryb. Świetnie się spisują jako dodatek do past oraz makaronów.
Zobacz artykuł: Czy wiesz jaki sos jest najsłynniejszy na świecie?
Fot. 123RF.COM/PICSEL
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
25.0 | 1.2 | 0.1 | 4.5 |
Na skróty