Produkty

Przyprawa w płynie

Przyprawa w płynie

Przyprawa w płynie to rodzaj bardzo aromatycznego i słonego dodatku do jedzenia. Wykorzystywana jest zazwyczaj do zup, mięs, sosów, potraw jednogarnkowych i past.

Oryginalnie przyprawy tego typu były robione z wyciągu z lubczyku, obecnie robiona jest na bazie soli, octu i barwników spożywczych. Jest przyprawą chętnie używaną w kuchni.

Jako zamiennik przyprawy w płynie można stosować świeże liście lubczyku. Mogą być lekko podsuszone, ponieważ wtedy mają bardziej wyrazisty smak i aromat. Alternatywą dla przyprawy w płynie może być również naturalny, nieprzetworzony sos sojowy, dostępny w sklepach z ekologiczną żywnością.

Przyprawę w płynie często nazywamy "maggi". Jest to jedna z dostępnych na rynku przypraw w płynie oraz zarejestrowany znak towarowy firmy Nestlé.

Zobacz artykuł: Dobra zupa z Radomia!

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
17.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >