Produkty

Pstrąg świeży

Pstrąg świeży

Pstrąg to nazwa ryb z rodziny łososiowatych, żyjących w słodkich wodach o stosunkowo bystrym prądzie, zwłaszcza w górnych odcinkach rzek. Wędrowne pstrągi funkcjonują również pod nazwą troci. Najczęściej występujące pstrągi w Polsce to pstrągi potokowe, tęczowe i źródlane. Najchętniej spożywane są te tęczowe.

Pstrąg, jak większość ryb, jest bogatym źródłem witamin A, D i E. Dodatkowo zawiera sporo selenu i jodu. Regularne spożywanie ryb zapobiega miażdżycy i spowalnia proces starzenia się. Pstrąg ma bardzo niską zawartość tłuszczu, przez co jest idealnym rozwiązaniem dla osób odchudzających się - jest niskokaloryczny, ale za to bogaty w składniki odżywcze.

Sposobów na przygotowanie pstrąga jest wiele - można go smażyć, dusić, piec albo grillować. Najlepiej smakuje z dodatkiem cytryny, jednak można do niego dodawać pory, oliwki, grzyby, pomidory i cebulę.

Zobacz artykuł: Uwaga na ryby!

Zobacz przepisy na pysznego pstrąga!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
160.0 18.6 9.6 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >