Produkty
Pstrąg to nazwa ryb z rodziny łososiowatych, żyjących w słodkich wodach o stosunkowo bystrym prądzie, zwłaszcza w górnych odcinkach rzek. Wędrowne pstrągi funkcjonują również pod nazwą troci. Najczęściej występujące pstrągi w Polsce to pstrągi potokowe, tęczowe i źródlane. Najchętniej spożywane są te tęczowe.
Pstrąg, jak większość ryb, jest bogatym źródłem witamin A, D i E. Dodatkowo zawiera sporo selenu i jodu. Regularne spożywanie ryb zapobiega miażdżycy i spowalnia proces starzenia się. Pstrąg ma bardzo niską zawartość tłuszczu, przez co jest idealnym rozwiązaniem dla osób odchudzających się - jest niskokaloryczny, ale za to bogaty w składniki odżywcze.
Sposobów na przygotowanie pstrąga jest wiele - można go smażyć, dusić, piec albo grillować. Najlepiej smakuje z dodatkiem cytryny, jednak można do niego dodawać pory, oliwki, grzyby, pomidory i cebulę.
Zobacz artykuł: Uwaga na ryby!
Zobacz przepisy na pysznego pstrąga!
Fot. 123RF.COM/PICSEL
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
160.0 | 18.6 | 9.6 | 0.0 |
Na skróty