Produkty

Rodzynki

Rodzynki

Rodzynki to suszone winogrona. Charakteryzują się pomarszczoną skórką oraz bardzo słodkim smakiem, wynikającym z dużej koncentracji cukrów, głównie fruktozy.

Rodzynki są bogate w błonnik, żelazo, potas, cynk, wapń, bor, magnez i witaminy z grupy B. Regularnie spożywane pomogą pozbyć się problemów z zaparciami, zapobiegają osteoporozie oraz usprawniają pracę serca i wygląd skóry.

Rodzynki nadają się do spożywania na surowo, jako przekąska. Można je również dodawać do różnego rodzaju wypieków, ciast i deserów. Mogą stanowić dodatek do płatków lub musli.

Zobacz artykuł: 5 sposobów na ból głowy!

Zobacz przepisy z rodzynkami!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
277.0 2.3 0.5 71.2
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >