Produkty

Rosół

Rosół

Rosół jest to niezagęszczona zupa wykonywana z drobiu, wołowiny lub baraniny. Do mięsnego wywaru dodawane są warzywa, zazwyczaj jest to włoszczyzna, czyli zestaw warzyw takich jak seler, kapusta, marchew i pietruszka.

Poprawnie wykonany rosół powinien być gotowany długo i na małym ogniu, po to aby smak warzyw i mięsa przeszedł do wywaru, który powinien być doprawiony dopiero na samym końcu.

Rosół może być spożywany samodzielnie lub z dodatkiem makaronu, klusek lanych, kołdunów lub klusek wątrobianych.

Zobacz artykuł: Czy wiesz co to smak szczęścia?

Zobacz przepisy na pyszny rosół!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
49.0 5.6 2.7 1.2
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >