Produkty

Rukola

Rukola

Rokietta siewna to gatunek rośliny należący do rodziny kapustowatych. Znana jest również pod nazwą rukoli. Występuje w basenie Morza Śródziemnego, Bułgarii, Krymie, Azji Zachodniej, Kaukazie i Turkmenistanie.

Rukola jest doskonałym źródłem witaminy C, A, K, żelaza i wapnia. Ma działanie bakteriobójcze, chroni przed nowotworami, jest niskokaloryczna i lekkostrawna.

Rukola ma bardzo charakterystyczny, korzenno-orzechowy smak, który świetnie dopełnia smak sałatek, pizzy lub mięsa. Jest świetnym dodatkiem do przekąsek, sosów, twarogów owoców morza i serów.

Zobacz artykuł: Takiej botwiny nie znacie!

Zobacz jak wykorzystać rukolę!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
25.0 2.6 0.7 3.7
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >