Produkty

Rum

Rum

Rum to napój alkoholowy wytworzony ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej lub melasy. Rum, w przeciwieństwie do innych alkoholi nie ma jednej określonej receptury i metody produkcji - zależna jest ona od miejsca wytwarzania. W niektórych rodzajach rumu zawartość alkoholu może sięgnąć nawet 81 proc.

Wyróżnia się kilka rodzajów rumu:

- biały, posiadający lekki i łagodny smak,

- złoty, nazywany czasem bursztynowym, który jest bardziej aromatyczny niż biały,

- ciemny lub czarny, posiadający mocny i wyrazisty smak i aromat,

- aromatyzowany, czyli z dodatkiem pomarańczy lub kokosa,

- overproof, bardzo mocny i ostry w smaku, ten typ ma zazwyczaj zawartość alkoholu powyżej 40 proc..

Rum może być pity bez dodatków, dodawany do drinków lub używany w kuchni. Bardzo chętnie stosuję się go do nasączania biszkoptów oraz do wzbogacenia smaku ciast.

Zobacz artykuł: Wszystko o moijto!

Zobacz przepisy z rumem!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
231.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >