Produkty

Ryż

Ryż

Ryż to rodzaj zbóż, występujący w strefie klimatów gorących i ciepłych.

Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów złożonych, potasu, magnezu, żelaza i cynku. Regularne spożywanie pozytywnie wpływa na odporność, prace serca, koncentrację i odporność. Dzięki zawartości witaminy C i B reguluje również pracę układu nerwowego oraz chroni przed wolnymi rodnikami.

Ryż nie zawiera glutenu, przez co jest bardzo chętnie stosowany przez osoby, które nie tolerują tego białka. Najlepiej go spożywać ugotowanego al'dente, ponieważ wówczas jest lekkostrawny. Rozgotowany ryż ma bardzo wysoki indeks glikemiczny.

Ryż może być stosowany na wiele sposobów. Bywa podawany w formie smażonej z warzywami i polany sosem sojowym. Może być stosowany do produkcji farszów, kleików ryżowych, deserów i sałatek.

Zobacz artykuł: Jak oszczędzać na resztkach?

Zobacz przepisy z ryżem!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
344.0 6.7 0.7 78.9
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >