Produkty

Rzodkiewki

Rzodkiewki

Rzodkiewka to odmiana rośliny nazywanej rzodkwią zwyczajną. Występuje jedynie w uprawie, jest znana na całym świecie.

Rzodkiew jest bogata w żelazo, miedź, mangan, witaminę C, witaminy z grupy B oraz potas. Regularne spożywanie rzodkiewki poprawi naszą odporność, zapobiegnie nadciśnieniu i wspomoże przemianę materii. Ze względu na dużą zawartość siarki jest idealna dla osób o suchych i zniszczonych włosach.

Rzodkiewki są bardzo niskokaloryczne, co stanowi je idealnym uzupełnieniem diety.

Możną ją jeść samodzielnie na surowo, dodawać do kanapek, zup, sosów, dipów i twarogów.

Zobacz artykuł: czas nowalijek!

Zobacz pomysły na dania z rzodkiewką!

FOT. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
14.0 1.0 0.2 4.4
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >