Produkty

Salami

Salami

Salami to rodzaj długo dojrzewającej kiełbasy z dodatkiem słoniny i przypraw. Pierwotnie pochodząca z Włoch, obecnie wyrabiana w wielu rejonach świata.

Do wyrobu salami używa się zazwyczaj wieprzowinę, rzadziej stosuje się wołowinę, drób, koninę i dziczyznę.

Salami jest uznawana za jedną z droższych i najtrwalszych wędlin. Posiada biały nalot pleśni oraz przyjemny charakterystyczny smak i aromat kardamonu.

Salami można jeść samodzielnie, dodawać do kanapek i tostów. Bardzo chętnie używa się jej do pizzy i do innych dań włoskich.

Zobacz artykyuł: Jedziemy do Włoch!

Zobacz pomysły jak wykorzystac salami!

FOT. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >