Produkty
Salami to rodzaj długo dojrzewającej kiełbasy z dodatkiem słoniny i przypraw. Pierwotnie pochodząca z Włoch, obecnie wyrabiana w wielu rejonach świata.
Do wyrobu salami używa się zazwyczaj wieprzowinę, rzadziej stosuje się wołowinę, drób, koninę i dziczyznę.
Salami jest uznawana za jedną z droższych i najtrwalszych wędlin. Posiada biały nalot pleśni oraz przyjemny charakterystyczny smak i aromat kardamonu.
Salami można jeść samodzielnie, dodawać do kanapek i tostów. Bardzo chętnie używa się jej do pizzy i do innych dań włoskich.
Zobacz artykyuł: Jedziemy do Włoch!
Zobacz pomysły jak wykorzystac salami!
FOT. 123RF.COM/PICSEL
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Na skróty