Produkty

Sałata

Sałata

Sałata jest to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny astrowatych.

Ma właściwości bakteriobójcze, wspomaga proces gojenia się ran, poprawia odporność i pomaga zwalczać infekcję. Jest bogata w luteinę, zeaksantynę i przeciwutleniacze. Dodatkowo jest źródłem kwasu foliowego, witaminy B, E, C, potasu, żelaza, manganu i magnezu. regularne spożywanie poprawia trawienie i odkwasza organizm.

Sałatę można dodawać do sałatek, surówek, twarogów, kanapek i tostów. Świetnie się komponuje z papryką, rzodkiewką, cebulą, oliwkami, jakiem, serem i rybą wędzoną.

Można ją spożywać samodzielnie, polaną jedynie sosem winegret lub majonezowym.

Zobacz artykuł: Czas nowalijek!

Zobacz przepisy z sałatą!

FOT. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
14.0 1.4 0.2 2.9
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >