Produkty

Sałata lodowa

Sałata lodowa

Sałata lodowa swoją nazwę zawdzięcza swoim liściom, które są wyjątkowo kruche i chrupiące. Pierwotnie sałata lodowa była uprawiana jedynie w okolicach basenu Morza Śródziemnego, jednak obecnie można ją spotkać na wszystkich kontynentach.

Jest bogatym źródłem witaminy A, D, E, B, kwasu foliowego oraz beta karotenów. Dodatkowo zawiera w sobie dużo żelaza, magnezu, potasu i wapnia. Ze względu na zawartość jodu poprawia ona przemianę materii. Działa przeciwnowotworowo.

Sałata lodowa jest niskokaloryczna, więc jest polecana osobom na diecie. Można ją w bardzo prosty sposób wkomponować do sałatek, kanapek i tostów. Idealnie smakuje jako samodzielna przekąska do chrupania.

Zobacz artykuł: Czas nowalijek!

FOT. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
14.0 0.9 0.1 3.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >