Produkty

Schab

Schab

Schab to mięso pozyskiwane z tuszy świńskiej. Mięso, które nazywane jest schabem jest umiejscowione na plecach świni, obejmując również karczek.

Schab powinien się charakteryzować brakiem zakrwawionych miejsc, przekrwionymi tkankami, zmiażdżonymi kośćmi i nalotu pleśni. Barwa mięsa powinna być oscylować między jasnoróżową a czerwoną. Tłuszcz powinien mieć kolor biało - kremowy.

Schab najchętniej jest stosowane do smażenia, pieczenia, grillowania i wędzenia.

Mięso najlepiej doprawiać rozmarynek, tymiankiem, bazylią i oregano. Bardzo dobrze się komponuje z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową.

Zobacz artykuł: Jak kupić świeży schab?

Zobacz przepisy ze schabem!

FOT. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
174.0 21.0 10.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >