Produkty

Seler naciowy

Seler naciowy

Seler naciowy to odcięte łodygi od korzenia selera zwyczajnego.

Seler naciowy uznawany jest za jedno z najstarszych warzyw, spożywanych przez ludzi. Już starożytni Egipcjanie i Grecy zachwycali się jego smakiem.

Seler naciowy jest warzywem niskokalorycznym, przez co jest bardzo chętnie stosowany przez osoby odchudzające się. Jest idealnym źródłem witaminy C, E i B. regularne spożywanie wzmacnia skórę, włosy, paznokcie, działa antynowotworowo, nawilża skórę, likwiduje obrzęki i oczyszcza organizm. Najlepiej spożywać go na surowo w sałatkach lub jako dodatek do kanapek albo jako samodzielną przekąskę.

Zobacz artykuł: Ujemne kalorie!

Zobacz przepisy z selerem naciowym!

FOT. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
13.0 1.0 0.2 3.6
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >