Produkty
Seler naciowy to odcięte łodygi od korzenia selera zwyczajnego.
Seler naciowy uznawany jest za jedno z najstarszych warzyw, spożywanych przez ludzi. Już starożytni Egipcjanie i Grecy zachwycali się jego smakiem.
Seler naciowy jest warzywem niskokalorycznym, przez co jest bardzo chętnie stosowany przez osoby odchudzające się. Jest idealnym źródłem witaminy C, E i B. regularne spożywanie wzmacnia skórę, włosy, paznokcie, działa antynowotworowo, nawilża skórę, likwiduje obrzęki i oczyszcza organizm. Najlepiej spożywać go na surowo w sałatkach lub jako dodatek do kanapek albo jako samodzielną przekąskę.
Zobacz artykuł: Ujemne kalorie!
Zobacz przepisy z selerem naciowym!
FOT. 123RF.COM/PICSEL
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
13.0 | 1.0 | 0.2 | 3.6 |
Na skróty