Produkty

Ser biały

Ser biały

Ser biały to produkt spożywczy wytwarzany z mleka, jest zaliczany do tak serów świeżych. Znany również pod nazwą twaróg. Zazwyczaj jest wykonywany z mleka krowiego, ale może również z mleka koziego lub owczego.

Charakteryzuje się białym kolorem, o grudkowatej i kremowej konsystencji, która jest zależna od ilości tłuszczu w mleku.

Ser biały zazwyczaj ma kwaśny smak, ponieważ było wykonywane z mleka, które się już zakwasiło i zgęstniało. Można również otrzymywać ser biały o słodkim smaku, jednak musi być wykonywany w tym samym dniu, w którym otrzymano mleka (nie może być skwaśniałe).

Ser biały jest bogaty w magnez, potas, cynk, witaminę A, D, E oraz w witaminy z grupy B. Jest produktem mlecznym, który posiada najmniej wapnia.

Ser biały można wykorzystywać na wiele sposobów. Można go jeść samodzielnie, posypanego cukrem lub polanego miodem. Można go dodawać do różnych mas. Wykonuje się z niego farsz do naleśników na słodko.

Zobacz artykuł: Ulubione kluski polaków!

FOT. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
86.0 11.8 5.0 3.7
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >