Produkty

Ser Camembert

Ser Camembert

Ser camembert jest to ser należący do grupy miękkich serów podpuszczkowych. Pochodzi z północnej Francji.

Oryginalny Camembert jest wytwarzany z mleka krowiego, niepasteryzowanego. W procesie dojrzewania pojawia się charakterystyczna biała pleśń.

Jest bogaty w białko, tłuszcze oraz witaminy z grupy B.

Oryginalny Camembert powinien być spożywany na świeżo (najpóźniej do tygodnia od daty produkcji).

Jest idealny do grzanek, tostów oraz jako dodatek do zup, ze względu na łatwość topienia. Najlepiej smakuje wraz z czerwonym winem. Świetnie pasuje również do owoców takich jak melon, arbuz i winogrono.

Młody ser ma łagodny smak oraz stosunkowo zwarta konsystencję. Dojrzały ma dużo bardziej pikantny smak oraz kremową, pół płynną konsystencję. Ser Camembert dobrej jakości powinien mieć kolor biały lub kremowy bez żadnych przebarwień.

Zobacz artykuł: Smak we włoskim stylu!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
291.0 21.4 23.0 0.2
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >