Produkty

Ser gorgonzola

Ser gorgonzola

Ser gorgonzola to włoski ser pleśniowy. Zaliczany jest do grupy serów miękkich, podpuszczkowych.

Wytwarzany jest z mleka krowiego oraz podpuszczki. Ma bardzo charakterystyczne zielono - niebieskie lub niebieskie plamy pleść w całej swojej masie.

Jest bardzo smacznym, łagodnym serem o grzybowym aromacie i kremowej konsystencji. Młody ser ma dużo delikatniejszy smak niż dojrzały i często nazywany jest wówczas dolce, czyli słodki.

Ser gorgonzola jest jednym z najważniejszych składników kuchni włoskiej. Bardzo chętnie dodaje się go do sosów, farszów, pizzy i risotto. Jest idealny do samodzielnego spożywania lub w akompaniamencie z czerwonym winem i owocami takimi jak brzoskwinia i gruszka. Jego smak wzbogacą listki bazylii lub serek mascarpone.

Zobacz artykuł: Jedziemy do Włoch!

FOT. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
356.0 19.4 31.2 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >