Produkty

Ser Gouda

Ser Gouda

Ser gouda jest to ser podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego. Pochodzi z holenderskiego miasteczka Gouda.

Charakteryzuje się zwartą konsystencją, o maślanym smaku i żółtym kolorem. Dzięki swojej konsystencji bardzo łatwo się kroi. Produkowany jest w formie okręgów z żółta lub czerwoną otoczką.

Ser gouda ma delikatny smak, w którym można wyczuć posmak orzechów. W zależności od tego jak bardzo jest dojrzały, może mieć różną kwasowość i słodycz. Im ser gouda starszy tym bardziej pikantny.

Jest bogaty w białko, tłuszcz, fosfor, sód, wapń, w witaminę A oraz beta-karoten.

Ser Gouda idealnie pasuje do dań gorących takich jak tosty, zapiekanki, pizza i lasagnii. Może być spożywany samodzielnie z dodatkiem miodu lub do kanapek, sałatek i koreczków.

Zobacz artykuł: Jedziemy do Włoch!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
356.0 24.9 27.4 2.2
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >