Produkty

Ser parmezan

Ser parmezan

Ser parmezan jest to ser należący do grupy serów twardych typu podpuszczkowego. Pochodzi z Włoch. Jest bogaty w tłuszcz, białko oraz sód.

Parmezan jest produkowany w kształcie dużego, wklęsłego koła z odciśniętą nazwą na skórce. Najlepiej wybierać ser o bladożółtym kolorze, który będzie miał przyjemny smak i zapach. Ser Parmezan dobrej jakości powinien charakteryzować się kruchością oraz tym, że rozpływa się w ustach. Ser nie powinien mieć żadnych pęknięć ani rozwarstwień.

Parmezan jest jednym z podstawowych składników kuchni włoskiej. Dodaje się go do spaghetti, zup, lasagne oraz przystawek. Świetnie smakuje z winami oraz z owocami takimi jak jabłka, gruszki lub brzoskwinie. Dojrzały parmezan będzie idealnie pasował do suszonych fig, śliwek, orzechów laskowych i włoskich.

Zobacz artykuł: Włoski smak!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
452.0 41.5 32.0 0.1
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >