Produkty

Ser pleśniowy

Ser pleśniowy

Sery pleśniowy to gatunek sera produkowanego z mleka oraz z enzymu trawiennego, który jest wytwarzany w śluzówce cielęcego żołądka, zwanego podpuszczką. Charakteryzują się niebieską, zieloną lub białą pleśnią, która porasta sery.

Najbardziej znane sery pleśniowe to Camembert, Gorgonzola, Munster i Bleu de Bresse.

Sery pleśniowe są doskonałym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, potasu, sodu, wapnia i fosforu. Zawierają one również spore ilości tłuszczu, więc nie są zalecane osobom, które posiadają problemy z układem krążenia oraz migrenami, ze względu na zawartość tyraminy, która może pogłębiać ból.

Zobacz artykuł: Smak we włoskim stylu!

FOT. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >