Produkty

Ser żółty

Ser żółty

Ser jest to produkt spożywczy, który wytwarzany jest z mleka, po przez wytrącenie z niego tłuszczy i białka pod postacią skrzepu. Najczęściej ser jest wykonywany z mleka krowiego, koziego i owczego.

Sery o żółtym kolorze to zazwyczaj sery, które należą do grupy podpuszczkowych twardych.

Najbardziej znanymi żółtymi serami to gouda, parmezan, ementaler.

Sery żółte są bogate w duże ilości tłuszczu, przez co nie są wskazane dla osób cierpiących na nadciśnienie, nadwagę, otyłość i miażdżycę.

Zobacz artykuł: Jedziemy do Włoch!

FOT. 1234RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
380.0 28.8 29.7 0.1
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >