Produkty

Serek homogenizowany

Serek homogenizowany

Serek homogenizowany jest to ser kwasowo podpuszczkowy. Wytwarza się go z podpuszczki oraz kultur bakterii kwaszących, podobnych jak przy serach twarogowych.

Jest bogaty w białko oraz w wapń. Można go spożywać samodzielnie, lub łączyć z dżemami, konfiturami, czekoladą, owocami lub pieczywem.

Pod nazwą homogenizacja kryje się również proces, który polega na mieszaniu się składników, które ze sobą w naturalnym środowisku by się nie połączyły. Pod ciśnieniem następuje rozdrobnienie tłuszczu. Z tego powodu uważa się, że częste jedzenie serków homogenizowanych może powodować choroby sercowo naczyniowe.

Fot. 1233RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
131.0 5.5 5.0 16.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >