Produkty
Sezam jest to gatunek rośliny oleistej z rodziny połapkowatych, występująca jedynie w uprawie. Uważa się, że sezam pochodzi z Afryki Środkowej, obecnie głównie jest uprawiana w Azji.
Najbardziej pożądanym elementem sezamu są jego nasiona, które mają niezwykły smak oraz aromat.
Sezam może być suszony, gotowany lub prażony. Można go używać w całości lub mielić. Ze względu na smak jest świetnym dodatkiem do sałatek, mięs, dań wegetariańskich i farszów. Najczęściej można go spotkać jako dodatek do pieczywa lub w formie panierki.
Najbardziej popularną potrawą z sezamu jest chałwa.
Zobacz artykuł: Azjatycki grill!
FOT. 123RF.COM/PICSEL
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
632.0 | 23.2 | 59.9 | 10.0 |
Na skróty